MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Városi fitneszre fel!

2013. május 06. 07:45 - szabó alexandra

Télire az ember kénytelen beköltözni a konditerem műgyantaszagú, kellemetlen fényű, frusztráló világába, de ahogy emelkedik a hőmérséklet, már áramlunk is a szabadba. Jó hírünk van: a játszóterek ma már nemcsak a gyerkőcöknek épülnek! A városban való sportolás új korszaka nyiladozik nálunk is, a kültéri fitnesz-kultúra egyre nagyobb tömegeket ragad magával. A következőben egy alapos bemutatót olvashattok a kültéri fitnesz rejtelmeiről.

A kültéri – ugyancsak, mint a beltéri – fitnesz eszközök alapvetően a felnőtt korosztályt célozzák meg. Téves információ ugyanis, hogy korosztály nélkül használható, hiszen a konditeremben sem látunk óvodásokat vagy tiniket a futópadon! A fitnesz eszközök olyan sportolási lehetőséget nyújtanak, melyet a futni vagy biciklizni nem szeretők is a friss levegőn végezhetnek, illetve remek kiegészítő testmozgást, cardio edzést nyújt.

Elhelyezkedésük szempontjából három fajta kültéri fitnesz-park létezik: az önmagában álló, a játszótérhez kapcsolt és a sportpályák környékén elhelyezett. Az önmagában álló felnőtt játszóterek általában nem szerencsések. Ilyen kialakítással készült például a Népliget szélén álló felnőtt játszótér, mely az út mellett van és főleg a ligetben futók használják.  A sportpályák közelében levőket főleg kiegészítő sportolásra - bemelegítésre vagy levezetésre – használják. Ilyen fitnesz-park van például a Margitszigeten is, ahol az eszközök használata harmóniában áll a futókör nyújtotta sportolási lehetőségekkel. Illetve a harmadik  fajtája, mikor a gyermekeknek való játszótér mellé telepítik. Ez kiváltképp praktikus, hiszen így a gyermekre vigyázva is lehetősége nyílik a szülőnek, hogy sportoljon.

Kültéri tornaszer vagy fitnesz eszköz?

Sokan nem tudják, mint ez idáig én se, a kültéri testedző eszközök közül valójában két csoportot különböztethetünk meg felépítés és használat alapján.

Az egyik csoport a mozgó alkatrészekkel ellátott, beltéri fitnesz eszközök kültéri adaptációjának tekinthetőek. Ezek a legelterjedtebbek és a legvonzóbbak, viszont sokszor – akik nem járnak konditermekben - nem tudjuk, hogy hogyan kell használni őket. A következő képsorokon a hozzám hasonló laikusokat megcélozva, igyekszem szemléltetni a mozgó fitneszeszközök használatát az óbudai Harrer Pál utcai felnőtt játszótér szereinek bemutatásával.

IMG_4652.png

Szörfpad

Fejleszthető izmok: derék és lábizom fejlesztése, illetve a derék rugalmasságának növelése.

Használat: Két kézzel kell kapaszkodni  és közben derékből jobbra-balra kilengni, egyenes háttal. Ennek az eszköznek a használata igazán szórakoztató és erős izomlázat tud eredményezni derék tájékon, feltéve, hogy nem a képen látható módon használjuk.
IMG_4657.png

Légbenjáró

Fejleszthető izmok: szív- és tüdőkapacitást fejleszti, az alsó végtagok és a derék izmait erősíti.

Használat: Két kézzel kell kapaszkodni  és közben a lábainkkal előre-hátra kilengést kell végezni kinyújtott lábbal. 
IMG_4660.png IMG_4655b.png

Vállmozgató, váll lazító

Fejleszthető izmok: váll, csukló, könyök, illetve az ezekhez a testrészekhez kapcsolódó izmok rugalmasságát fokozza.

Használat: A fogantyút megfogjuk (egy vagy két kézzel) és óramutató járásával egyező, majd ellentétes irányba tekerjük. Tulajdonképpen olyan érzés, mintha egy nagy kondérban lévő ételt kevergetnénk.
IMG_4659.png

Sétapad

Fejleszthető izmok: erősíti az egész test ízületeit, serkenti a vérkeringést és növeli a  tüdőkapacitást.

Használat: Ez a gép tulajdonképpen egy intenzív sétát imitál, az egész test átmozgatásával remek alakformáló hatása lehet. Megkapaszkodunk és elkezdünk rajta lépkedni.
IMG_4648b.png

Karizom erősítő

Fejleszthető izmok: felső végtagok és a hát izmait erősíti.

Használat: Leülünk, megfogjuk a fogantyút, majd elkezdjük emelgetni saját testsúlyunkat. Igazán mulatságos megfigyelni, hogy hányszor tudjuk saját magunkat felemelni. 
IMG_4650.png

Lovagló

Fejleszthető izmok: szív- és tüdőkapacitás növelése, a láb és mellkas izmainak fejlesztése.

Használat: Leülünk, megfogjuk a fogantyút és feltesszük a lábunkat. A fogantyút húzzuk magunk felé és közben a lábunkat kinyújtjuk.


A fényképeket készítette: Szabó Alexandra

A másik csoportba azok a torna- és kondicionáló funkciójú szerek tartoznak, amelyek mozgó alkatrészt nem tartalmaznak. Ezeken a szereken általában többféle mozgásforma is végezhető, nagyjából ilyesfajta tornaszereket figyelhetünk meg a régi játszótereken is. Én például sokáig úgy gondoltam, hogy ezek a „régies” szerek a ’60-70-es éveken telepített játszóterek maradványai, de kis kutatás után rá kellett jönnöm, hogy ezeket a tornaeszközöket igenis használják és egyszerű kivitelezésük ellenére cseppet sem számítanak „elavult” tornapályáknak. A mai gyakorlatban a felnőtt játszótér vagy a fitnesz park elnevezést mellett inkább kondi parkként került be a köztudatba. Általában az általános iskolai tornatermekre emlékeztetnek, ahol volt bordásfal, gerenda, párhuzamos korlát és mindenféle húzódzkodó berendezés. Ilyen szabadtéri konditermet például a Városligetben láthatunk, közvetlenül fitnesz park mellett.

A teljesség igénye nélkül néhány példa a rögzített tornaszerekre és használatukra:

nyújtósor_gyak-1024x589.jpg

Alacsony állványpár vagy húzódzkodó nyújtósor

Fejleszthető izmok: kar, mell, hát, has, illetve egyensúlyérzék növelése és nyújtása.

Használat: Nagyon egyszerűen csimpaszkodni, és húzódzkodni lehet rajtuk.
létra_gyak-1024x576.jpg

Vízszintes létra

Fejleszthető izmok: kar, váll, mell, hát, has, csípő izmok erősítése, illetve javít a mozgáskoordináción.

Használat: Felkapaszkodunk egy fokra és törekszünk arra, hogy át tudjuk lendíteni magunkat a következő fokokra.
gyűrű-állvány-152x300.jpg

Gyűrű állvány

Fejleszthető izmok: kar, váll, mell, hát, has, csípő izmok erősítése, illetve az egyensúlyérzetet és a térérzékelést javítja.

Használat: Csollány Szilveszter magyar olimpiai bajnok tornászhoz hasonlóan belekapaszkodunk a gyűrűbe és átforoghatunk vagy csak kinyomhatjuk magunkat.
tolódzkodó-állvány-266x300.jpg

Tolódzkodó állvány

Fejleszthető izmok: kar, váll, mell, hát, has.

Használat: A mozgásforma hasonlít az alacsony állványpáron végezhetőkre, lényegében fekvőtámaszokat végzünk az állványnak nekitámaszkodva, illetve húzódzkodhatunk rajta.
bordásfal_gyak1-300x288.jpg

Kombinált bordásfal

Fejleszthető izmok: vádli, comb, csípő, kar, váll, mell, hát, has.

Használat: Szerintem az itt gyakorolható mozdulatsorok mindenkinek az agyába vésődtek az általános iskolai tornaórán.

 

A fényképek forrása: http://tornapalya.hu

 Mi tehát a különbség?

Először is egy alapvető különbség van a kettő között, melyből több minden is következik: az első csoport alkatrészei mozognak. Márpedig, ami mozog az egy idő után el is romolhat. Ebből kifolyólag pedig természetesen ennek a technikának nem csak a kiépítése drágább, de a javíttatása sem egyszerű.

Másodszor lényeges különbség van a használatában, hiszen az első csoporttal általában csak egyfajta, többször ismételhető ciklikus mozgás végezhető (pl: lépcsőzés, tekerés, csípőforgatás). Ez lehet pozitívum is, hiszen gyorsan megjegyezhető, rutinná váló mozgás végezhető rajtuk, mely nem igényel különösebb koncentrációt. Viszont lehet negatív is, pont abból következően, hogy megszokott és unalmas lesz a használó számára. Pont ezért sokan nem is szeretnek konditermekbe járni, mert az automatikusan végezhető mozgás nem elégíti ki őket. Így ezek a fitnesz eszközök azoknak nyújtanak kellemes mozgás formát, akik szeretnek edzés közben nézelődni, beszélgetni, és belefér az idejükbe, hogy egyes eszközökön akár 10-20 percet is eltöltsenek.  A rögzített tornaeszközökön ezzel szemben, eszközönként több gyakorlat hajtható végre és lényegében a használó fantáziájára van bízva, hogy milyen mozgásformát hajt végre.

Harmadszor nagy különbség fedezhető még fel a két eszközfajta között erőbefektetés szempontjából. A fitneszeszközökön végrehajtható gyakorlatok ugyanis kisebb erőbefektetést igényelnek, hiszen az ellenállási érték gyárilag alacsony szintre van beállítva, pontosan azért, hogy széles korosztályt legyen képes megmozgatni. A rögzített tornaszereknél a nehézségi fokozatot csak az egyéni erőnlétünk befolyásolja.

Természetesen vannak olyanok, akik kifejezetten a könnyen végezhető mozgásra vágynak és nem céljuk az izmaik terhelése. Szerintem elsősorban a nők, a kevésbé edzettek és az idősebb korosztály számára kedvező az a mozgásforma, melyet a kültéri fitnesz eszközök nyújtanak. Illetve a másik két célcsoport még a köztereken a sétálók, a nézelődők és az aktív sportolók tábora, akik egy kiadós futás után levezetésképpen megmozgatják izmaikat.

A kültéri fitnesz eszközeinek megismerésében Sándor Tamás volt segítségünkre - köszönjük!

 

Hol próbálhatjuk ki ezeket az eszközöket Budapesten?

Több honlap és blog is próbálkozott az eddig megépült felnőtt játszóterek összegyűjtésével Budapesten és egész Magyarországon belül is, több-kevesebb sikerrel. Az egyik, talán legismertebb a Játszótérkereső oldala, melyen kerületek szerint kereshetjük meg a hozzánk legközelebb eső játszóteret, de itt is inkább a gyermekeknek készült játszóterek a dominánsak.

Te ismersz még kültéri fitnesz-parkokat Budapesten? Jelöld be a térképen!


Fitnesz parkok nagyobb térképen való megjelenítése

Óbudai lakosként, a Harrer Pál utcai és a margitszigeti játszóteret ismerem a legjobban. Mindkettőnél az alapvető probléma volt a burkolat hiánya, így nedvesebb időszakban nem lehetett őket használni. Szerencsére mára már gumilappal leterítették, így a probléma megoldódott. Ezen kívül semmi negatívumot nem tudok az említett fitnesz-parkokról mondani.

A Margitszigeten lévő park kicsit kisebb, kevesebb az eszköz rajta és általában csak eleve sportruhába öltözött embereket látok ott. Persze tisztelet a kivételnek, de úgy gondolom, hogy a leggyakoribb az, amikor a futók és a kajakosok használják bemelegítésnek.

Ezzel szemben nagyon sokan használják, a Harrel Pál utcai játszószereket, sok idős embert is látni, amit kifejezetten pozitívnak találok. Itt a fitnesz park egy régi focipályával és egy általános iskolával van összekötve, így szülők, akár tornázhatnak is egyet a napközis gyermekekre várakozva. Kerékpárút is elhalad a park előtt, így a kicsit messzebb lakók is gyorsan megközelíthetik, bár kihelyezett kerékpároló sajnos nincs, csak odébb a Fő téren vagy az iskola előtt.

 

Egyéb alternatív sportolási lehetőségek a városban

Talán a legelterjedtebb mozgás forma Budapesten és minden más nagyvárosban a futás és a  kerékpározás.

A kerékpározás egyrészt környezetkímélő, másrészt pénztárca-kímélő közlekedési forma, amely aktív mozgást biztosít nap, mint nap és hozzájárul az egészséges életmódhoz is. Az európai trendek alapján már nálunk is napról-napra épülnek ki a kerékpárutak. A kerékpárutak járhatóságáról és kijelöltségéről a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ kerékpárút-nyilvántartó oldaláról informálódhatunk.

A futás a kerékpározáshoz hasonlóan pénztárca-kímélő sportolási forma, kivéve, ha a futópadon szeretjük végezni. Ha viszont a Margitszigeten vagy a BEAC-on szeretünk futni, akkor a tavasz ideális a sport elkezdéséhez. Számos lehetőség van a futás érdekesebbé tételére, például kimehetünk a Budai-hegyekbe, használhatunk pulzusmérő órát, az okos telefonunkon követhetjük útvonalunkat GPS-el, de ha még nagyobb geek-ek vagytok, használhatjátok a Nike+ Running app-ot vagy a MapMyRun-t. A  Nike+ Futó kiegészítője például méri a távolságot, a futás ritmusát, az eltelt időt, az elégetett kalóriát és GPS-en kirajzolja az útvonalat. 

 

Most már tényleg ízig-vérig tavasz van és változatos programokkal vár mindenkit a város! Menjetek ki a szigetre futni, Szentendrére kerékpározni, a Budai-hegyekbe teljesítménytúrázni vagy nézzetek jobbnál jobb programokat a Sporters’ Planet és a Programturizmus oldalakon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr885244918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása