MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Temetőkertek, mint városi zöldfelületek!? - Avagy piknik a sírok között

2013. augusztus 01. 11:24 - szabó alexandra

Már régóta foglalkoztat a városi zöldfelületek kihasználhatósága, szokatlan elvek alapján tervezése, így egyetemi éveim alatt felvettem a Történeti temetők elnevezésű kurzust, hogy nagyobb betekintésem legyen a temetőkertek – mint városi közparkok, közkertek – bővebb kihasználásáról.

Magyarországon még nem, de Európa országaiban egyre elterjedtebb a temetőkertek – vagyis a szakrális helyek – továbbgondolása. Nyugat-Európában sok helyen egyáltalán nem megdöbbentő a babakocsit tologató kismama látványa a temetőkertekben, még akkor sem, ha egy kis séta után egy sír mellé letelepednek és meguzsonnáznak, miközben a gyerek labdáznak a sírkövek körül. Ez a fajta szabadidőtöltés egyáltalán nem számít kegyeletsértésnek, sőt, örömteli, hogy a szomorúnak és komornak beskatulyázott tereket nevetéssel és vidámsággal töltik meg.

100_5930 (1).JPG
Az amerikai Smalltown-ban egy család a temetőben piknikezik péntek délután (kép)

2007-ben a brit CABE (Commission for Architecture and the Built Environment) vagyis az Építészet és az Épített Környezet Bizottsága a következő kijelentést tette a temetőkertekkel kapcsolatban: „We should be designing for the living, not just the dead.” (“Nemcsak a halottaknak kell terveznünk, hanem az élőknek is!”- a szerk.) Ezt a kijelentést annak kapcsán tették közzé, hogy a városok környékén található zöldfelületek közel fele temetőkertekből áll, így ezeket mint a zöld infrastruktúra-hálózat elemeit nem szabad alábecsülnünk. A temetőkertek szabadidős kihasználása halottainkkal szemben nem tiszteletlenség, épp ellenkezőleg. Az élet élvezésével tisztelgünk a idő múlása előtt.

crows-nest-cemetery-picnic-n.jpg
Canada, Ontario - életképSt. Thomas temetőből

 

Arnos Vale Temető, Bristol

Angliában, Bristol városában kb. 19 hektáron található az ’Arnos Vale’ nevű temető, ahol a szokásos temetkezésektől, sírkőkészítéstől és ravatalozástól eltérően egyéb – számunkra talán még megdöbbentő – eseményeket is rendeznek.

090708123122--Arnos Vale Qwertyuiop.jpg
Hangulatos utacska a temetőben (kép)

 

Egyrészt szokatlan, hogy a temetőben van egy kávéház és ajándékbolt, amelyek egész nap nyitva vannak a vendégek számára. Másrészt ennél talán még meglepőbb, hogy rendszeresen szerveznek élőzenével és fotózással egybekötött esküvőket és fogadásokat is a temetőkertben. Ezen kívül üzleti megbeszéléseket, rendezvényeket is lehet ide szervezni, hiszen van ingyenes wifi és a parkolóhasználat, szép a kilátás és teljesen felszerelt termek állnak a bérlők rendelkezésére. Lehetőség van jógaórákra járni a kertbe vagy koncertre menni, lehet madárlesen részt venni vagy éjszakai túrán elindulni a temetőben…

A temetőkert foglalkozik továbbá gyerekek oktatásával is, az általunk ismert erdei iskolák jellegével. Óvodásoknak, általános iskolásoknak, gimnazistáknak, felnőtteknek, családoknak szerveznek érdekes, ismeretterjesztő és kihívásokkal teli programokat a temetőkertbeli előadótermekben és kint a temető teljes területén is egész évben. Ilyen program például a kincsvadászat, a térképezés, az orvoslás a kisebbeknek és tematikus séták, beszélgetések a nagyobbaknak. Aki megnézi a linket és tud angolul, az láthatja, hogy a programok nevében néhol felfedezhető a szójáték a „halál” kifejezéssel, ezzel is közelebb hozva a temetőt a mindennapi élethez, kikapcsolódáshoz és a szórakozáshoz.

421581_1680_1120.jpg
Esküvőre dekorált korlátok (kép)

 

Necropolis, Glasgow

Skóciában, Glasgow városában az előzőtől eltérő, szinte érintetlen – modern építményektől és programoktól mentes - 15 hektáron elterülő temetőkert található. A Necropolis-ban kevésbé kiépített a környezet és a látogatói infrastruktúra, viszont a helyi civilekből szerveződött csapat a The Friend of Glasgow Necropolis – vagyis a glasgowi temető barátai - tematikus sétákat szerveznek a temetőkertben. A gyalogtúrákat, a helyet jól ismerő, önkéntes idegenvezetők tartják. Pénzt ugyan nem kérnek a szervezett túrákért, csak adományokat fogadnak el, melyet a hely fenntartására, gondozására költenek.

82.jpg
Őszi látkép a temetőben (kép)

 

A szervezett séták mellett a lakók rendszeresen látogatják a temetőkertet és használják a hatalmas szabad zöldfelületéből adódó lehetőségeket, mint a futás, gyaloglás, kutyasétáltatás vagy télen a szánkózás. A helyi lakosok úgy tartják, hogy a temető fontos része településük zöldfelületi rendszerének, a Necropolis a legkedveltebb glasgowi parkok egyike. Ezt Billy Connolly helyi lakos fogalmazta meg a legszebben: "Glasgow's a bit like Nashville, Tennessee: it doesn't care much for the living, but it really looks after the dead."  (vagyis: “Glasgow egy kicsit olyan, mint tennessee-i Nashville: nem sokat foglalkozik az élőkkel, de rendesen gondozza halottait.”)

parks-7.1913!Necropolis.jpg
Nem csak az emberek, az állatok is szeretnek a temetőben időzni (kép)

 

Père Lachaise, Párizs

Père Lachaise Párizs legnagyobb temetőjének számít a maga 44 hektáros területével. A temető oldalán egy interaktív térkép segítségével mi magunk is bejárhatjuk a temetőkertet, amely inkább egy múzeumra emlékeztet. Ha belenézünk az interaktív térképbe, láthatjuk, hogy a sírkövek és mauzóleumok többsége igazi művészi alkotás, melyek közül külön érdekesség a telefonfülke jellegű épület a sírok előtt, ahova behúzódnak a hozzátartozók, hogy elmondjanak egy imát a halottakért.

Pere_Lachaise_looking_down_the_hill_1.jpg
Idilli hangulat (kép)

 

Ami meglepő, hogy az Eiffel-torony és Champs-Élysées helyett a párizsiak az egyik legromantikusabb helynek tartják a temetőt. Gyakran szerveznek ide randevúkat és baráti találkozókat, majd andalognak a természet és az emberi alkotás útvesztőjében.


Woodhouse (Lane), Leeds

Utolsó példának tartogattam a kedvencemet, a Woodhouse (Lane) nevű temetőt, ami Leeds városában található. A temető érdekessége, hogy ma a Leeds Egyetem területén található, mindenki számára nyitott közpark. Ez a terület remek példája annak, hogy egy temetőkertet nemcsak közpark funkciókkal bírhat, hanem idővel át is alakulhat eggyé. A temető teljes területét 1969-ben adták oda az egyetemnek, aki átkeresztelte Saint George's Fields-nek, mivel ez volt az eredeti elnevezése a területnek a temető nyitása előtt.

Woodhouse_Cemetery_-_Clarendon_Road_-_geograph.org.uk_-_402972.jpg
Hangulatos ösvény sírkövekkel szegélyezve a Leeds Egyetem hatalmas parkjában (kép)

 

Mikor az egyetem megkapta a területet, a tervezők a nagyobb és jó állapotban lévő épületeket, sírokat nem, de számos más sírkövet eltávolítottak, hogy nyílt gyepfelületeket képezzenek. A sírköveket azonban nem dobták el vagy állították ki, hanem felhasználták őket: ezekből lettek a járólapok, az ösvények az egyetemi park területén.

20219731.png
Sírkövekből kirakott gyalogos út az egyetem kertjében (kép)

 

Mivel az emberek lassú lépésekben ugyan, de kezdik megkedveli a temetőkerteket, kezd elterjedni az öko-temetkezések divatja, miszerint sírkő helyett egy fát ültetnek szeretteik sírjára, hogy a későbbiekben a temetőkert egy árnyas, zöld park lehessen.

2011040400121.jpg
Az öko-temetkezés egy jó példája (kép: Green Cemeteries munkája)

 

Aki továbbra is úgy gondolja, hogy a temetőkertekben való szabadidő eltöltés kegyeletsértés, annak ajánlom, hogy gondoljon bele, nap mint nap régi temetők maradványai felett sétálunk el. Budapesten az óbudai lakosok nagy része például római sírok felett élik mindennapi életüket úgy, hogy sokan csak akkor döbbennek erre rá, mikor lenéznek az Árpád-hídról a Flórián téri romokra vagy elsétálnak egy-egy épület mellet, ahol tábla jelzi a feltárt maradványokat.

Vajon mennyire alakítható a halottainkhoz való viszonyunk? Mikor nő fel itthon az első korosztály, aki kimegy a temetőbe babakocsit tologatni és közparkként gondol a temetőkre?

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr875435353

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gondolatok a temetőben 2013.08.03. 07:34:39

Ma gyönyörű szép, napsütéses idő volt, és a hőmérséklet is fagypont fölé emelkedett, úgyhogy nem mentem el a Trekkerklubba (nem akartam egész nap egy sötét moziteremben ülni), hanem sétáltunk Jucussal a temetőben (aki nem tudná: a lakásunktól nem messz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.08.02. 22:42:06

Aki Londonban jár és szereti az ilyen helyeket, annak szívből ajánlom a Highgate temetőt: highgatecemetery.org/
(belépődíjat kell fizetni) illetve a Kensal Green temetőt:
www.kensalgreen.co.uk/

Viszont a leeds-i temető láttán nekem összeszorult a szívem.
Tudjátok milyen nehéz temető-felmérést csinálni régészeti/ helytörténeti kutatás céljából, hogyha egyesek összegyűjtik a sírköveket és gyalogutat csinálnak belőlük?

wartburg1963 2013.08.03. 00:14:36

Nos, én e tekintetben (is) konzervatív vagyok. Szerintem a jógaóra, éjszakai túra, madárles, kincsvadászat(!?) NEM temetői foglalatosság. Hány esztendős vagy, kedves cikkíró? Szüleidet, testvéreidet vesztetted-e már el? Netán fiadat/lányodat?
A temetőbe a gondolkodó/érző ember leginkább emlékezni, beszélgetni, elmélkedni jár egykori szeretteihez, s nem azért, mert ingyen van a wifi, kedvező parkolóhely netán felkapott kávézó üzemel a sírkertben.
Mint ahogy a cikkben említett Pére Lachaise-ben sem találkoztam joggingos/laptopos hipszterekkel. Hasonlóképpen, a legtöbb európai országban bizony írott-íratlan szabályok vannak arra, hogyan viselkedj egy-egy sírkertben.
S hogy szintén a konvenciók jegyében zárjam hozzászólásomat: a beskatulyázottat bizony nem pontos jével írjuk -- javaslom, legelébb a magyar helyesíráshoz tessék szíveskedni felnőni.

zsírmalac 2013.08.03. 01:26:42

@wartburg1963: Érintettként átgondoltam a kérdést és arra jutottam, hogy az olyan (főképp hangos) tevékenységeken kívül, amelyek zavarhatnak másokat a csendes emlékezésben, fent felsoroltak többségét nemcsak tolerálnám, hanem egyenesen üdvözölném is.
Amúgy is a vidám pillanatokra szeretek emlékezni, és ebben segít, ha például gyerekek játszanak a közelben.
Sőt, annak is örülnék, ha a majdani sírom mellett
labdáznának önfeledten.

funfun 2013.08.03. 06:01:55

Háááát... Érdekes lehet, ahogy közeledik a temetési menet az önfeledten labdázókhoz. Mi történik? A gyászolók is beszállnak focizni? Az a baj, hogy a nyugati gondolkodás nagyon nem tudja elfogadni a halál tényét. Ez a vidámkodás a temetőben kompenzálás inkább.

Vroomfondel 2013.08.03. 06:39:41

A magyar temetők életveszélyesek a kisgyerekek számára, rengeteg a billegő sírkő.
Amikor még babakocsit tologattam, én is sétáltam a gyerekeimmel a közeli temetőben. Főleg, amikor átjött anyósom, hogy segítség címszó alatt parancsolgasson, megalázzon és kimutassa felsőbbrendűségét. Ilyenkor a temetőbe menekültem és azon merengtem, milyen szép is lenne, ha már anyósomhoz járhatnék oda. De még mindig halogatja az elkerülhetetlent ...

Kelly és a szexi dög 2013.08.03. 07:35:01

előbb-utóbb úgyis ott kötünk ki...

Gera 2013.08.03. 07:46:56

Ez nem konzervatívság kérdése. Természetes dolog, hogy egy temetőben nem zavarjuk a gyászolókat. Ebbe belefér a sétálgatás, de nem fér bele a gyerekek rohangászása. Nem a halottak, hanem az élők iránti tiszteletből, előbbieket bizonyára nem zavarná. Szóval az ilyesmi inkább csak nem aktív temetőkben megy. Olyan meg nem sok van, mert simán eldózeroltuk többségüket.

medvegy 2013.08.03. 07:56:56

Személy szerint a japán eljárást tekintem temetés szempontjából a legjobbnak.

Mindenkit elhamvasztanak, majd egy rövid megemlékezés és temetési ceremónia után a család megkapja a hamvakat egy urnában, és azt csinál vele amit akar.
Náluk a 15. század óta tilos a földbe temetni, és ezzel elvenni a termőterületet az élőktől.

fourgee 2013.08.03. 08:02:28

Először az kellene, hogy Budapesten is legyen sok zöld felület, sok park, ahova ki is járnak az emberek és ahol le lehet ülni nyugodtan, nem azt kell figyelni hogy vajon melyiken aludt egy évek óta fürdés és ruhacsere nélkül élő hajléktalan.
Magyarországon nincs meg ennek a kultúrája. Pl. Budapesten sok helyen bontottak le épületeket már tizenéve, hogy majd oda felhúznak valami mást, de tönkrement a befektető, nem voltak meg az engedélyek, stb, és most egy csomó telek áll teleszemetelt építési gödörrel. Van ahol az önkormányzat hibájából. És az önkormányzat ahelyett hogy parkosítaná legalább addig amíg változás nem lesz (ha már 15 évesen üresen áll a telek akkor valószínűleg nem nagyon lesz mostanában sem változás), inkább hagyja hogy maradjon, rondítsa a városképet.

Sákif za morro? 2013.08.03. 08:05:44

Érdekes kérdés. Egyrészt, nem látok kivetnivalót abban, hogy csendes tevékenységet folytasson bárki a temetőben. Másrészt, attól is ideges leszek, ha kimegyek a nagyszüleimhez, és két sorral arrébb egyfolytában csörög az elfoglalt mlm ügynök telefonja. Lehet, olyan temetőkben kellene megvalósítani eme tevékenységeket, amik úgymond inaktívak. Az már részletkérdés, hogy az ilyeneket kis országunkban be szokták szántani.

micsoda? 2013.08.03. 08:30:56

Nekem nem szimpatikus az új módi. Sőt az is zavar, ha hangosan beszélgetnek a közelemben. Itt időzve arra való, gondolatban a szeretteimmel legyek. Hétköznapokon kevély az esély rá. Lassan odáig jutunk, hogy az ember csak egy anyag. Sajnálatos, és nem tolerálom az ilyen írásokat.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2013.08.03. 08:34:36

ez is egy út.
kairóban vagy százezrek laknak (!) a temetőben, a kriptákban.
csak előre.

prolee 2013.08.03. 08:38:44

Ha itt az élőknek megengednék, hogy "használatba vegyék" a temetőt, azonnal beköltöznének a hajléktalanok, sőt, valószínűleg a kriptákból ki is költöztetnék a halottakat.

Nem az a gond, hogy van-e kultúrája a temetői piknikezésnek, hanem az, hogy ebben az országban egy budapesti belvárosi sétta során egy padra sem lehet leülni, mert mindegyikek laknak, de ha épp üres is véletlenül, alatta áll a szar, a húgy és a hányás.
A parkokban büdös csövik alszanak, odébb kutyákat szaratnak, mert nincs kialakított futtató, a padokon/hintákon kigyúrt cigányok élnek társaséletet bagózva, szotyolázva, piálva, szemetelve, ordítozva, olykor verekedve, lazán...
A lakásomtól néhány száz méterre van egy nagy park, ami így néz ki, ahogy leírtam. Még a gondolatától is borzadok, hogy oda kimenjek.

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.08.03. 08:39:50

"A sírköveket azonban nem dobták el vagy állították ki, hanem felhasználták őket: ezekből lettek a járólapok, az ösvények az egyetemi park területén."
Egy ilyen járdában megtalált régi sírkőből nálunk nemrég volt elég nagy botrány. Talán rendőrségi feljelentés is született. Ha jobban meggondolom teljesen jogos volt a hitközség felháborodása...

Az ilyen "ötleteknek" az az egyedüli érdemük, hogy újszerűek, ez pedig nem sok. Újszerű ötlete mindenkinek van, az értelmes ötletekből van a hiány...

Emellett ez igen nagy bunkóság a gyászolók és /vagy a halottak hozzátartozói felé. Ha kell zöldterület, és pont egy régi temetőt szemelték ki erre, akkor dönthet úgy a város, hogy megszűntei a temetőt. Ilyenkor a sírkövek maradványit (jellemzően ezek olyan temetők, ahova már régen nem temetnek) elszállítják, e terület pedig a "hagyományos módon hasznosítható. Ha éppen zöldterületre van szükség, akkor parkként. No persze egy sima park megtervezéséért nem lehet annyit kaszálni, mint egy ilyen "ötletért".

Egy ilyen kapcsán sajnos nehéz másra gondolni, hogy a cél vagy az emlékek éltüntetése (a Magyarország körüli országokban Trianon óta hagyományai vannak ennek, de Európa más országaiban lehet egy ilyennek ésszerű oka), vagy a halottak szándékos gyalázása...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.03. 08:39:52

Death metal koncert volt már temetőben? Az biztosan ütős lenne, különösen némi kreatív fénytechnikával...

prolee 2013.08.03. 08:47:35

@Vigyázz autókihajtás!: S milyen érdekes, hogy OTT nem lett belőle botrány.....
Vajon miért esik ennyire más megítélés alá a két eset?

Gera 2013.08.03. 09:23:31

@prolee: Tán azért, mert az egyik tervezetten történt és pont azzal a céllal, hogy ne vesszenek el azok a régi sírkövek, a másiknál meg az arra járók vették észre, hogy a járda betonozásánál a melósok egy sírkővel fedtek le valami aknát a beton alatt. (Amivel amúgy szerintem túl nagy baj még önmagában nem lenne, elvégre szűnnek meg sírok, valami csak lesz azokkal a kövekkel is, csak az nem egy zsidó temető volt és felmerült, hogy a sírkő hogy került egyáltalán oda.)

teddybear01 2013.08.03. 09:34:20

@prolee: Egyszerűbb lett volna lefordítani a kövek írott felét.

Különben ősi hagyománya van annak, hogy a régi sírköveket beépítik a legközelebbi házfalba. A budai vár környékén sok házfalban találtak már sírkövet. Amíg nem látták, nem is zavart egyetlen széplelket sem.

tisztapista 2013.08.03. 09:48:52

Sírkőből járdát? A csontokból meg korlátot, nem?

Szerintem nem követendő ez a példa. A temető nem sport- és szabadidőközpont. A régi sírköveknek pedig a múzeumban van a helyük. Vagy építsék bele a várfalba, én nem bánom. De ne tapossanak rajta...!

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.08.03. 10:19:03

Érthető, hogy több hozzászólónak miért olyan furcsa ez az ötlet, egyszerűen más az alapvető hozzáállás a temetőkhöz, sírkertekhez.

Évekkel ezelőtt még nekem is furcsa volt, amikor láttam, hogy emberek piknikeznek a Père Lachaise-ben, vagy, hogy itt Angliában a gyerekek a vasárnapi istentisztelet után a helyi templon sírkertjében fogócskáznak, míg a családtagok beszélgetnek ugyanott, de az évek folyamán felismertem, hogy ez annak a jele, hogy egészségesebb a hozzáállásuk ehhez a dologhoz.

@wartburg1963: "S hogy szintén a konvenciók jegyében zárjam hozzászólásomat: a beskatulyázottat bizony nem pontos jével írjuk -- javaslom, legelébb a magyar helyesíráshoz tessék szíveskedni felnőni." Köszönöm, hogy szóltál miatta, nagyon-nagyon zavarja az ember szemét. Remélem javítják hamarosan.

prolee 2013.08.03. 11:23:08

@sEm: Gyerekkoromban mi is fociztunk a templomkertben a plébánossal.
Nincs is ebben semmi rossz.
Szerintem nem az emberek gondolkodásával, hanem egyes emberek viselkedésével van a probléma.

AnnaKarenina 2013.08.03. 11:30:16

@sEm: Szerintem meg semmi köze a hozzáálláshoz. Ha már meghaltam, nem fog zavarni, mi történik oszladozó testem, vagy hamvaim felett, körül. Az viszont igaz, amit már mások írtak, hogy egy temetőben bármikor lehet temetés, amihez valóban nem szükséges mások "vigadozása". (Én pl. azt az USA-beli szokást, hogy a sírgödröt letakarják és úgy hagyják ott a koporsót a búcsúztatás után, hogy nincs leeresztve a földbe, sokkal valódibb "hárításnak" tartom.) A másik, és ezt is többen leírták, a magyarok közterületi kultúrája még igen sok kívánnivalót hagy maga után; egy-egy piknik után ki takarítaná el az ott hagyott műanyag palackokat, csikkeket, szalvétákat, stb.?
A temetői sétálgatás persze más dolog, talán mindenkinek kellene is gyakorolnia, mert érdekes és szép élmény lehet, rengeteg helyen vannak műalkotások, vagy egészen eredeti síremlékek. De Varnus Xavér temetőbéli koncertjei is vonzottak látogatókat.

prolee 2013.08.03. 11:31:29

@Gera: Bárhogyan odakerülhetett. Pl. úgy is, hogy kicserélték a márványlapot.
Azt hadd tegyem hozzá, hogy nem a sírkövet tiszteljük, hanem az elhunytat, egészen pontosan annak az emlékét.
Persze mindenkinek joga van a temetőt különleges kegyhelyként tisztelni, én a magam részéről templom alagsori kolumbáriumba temettem a szüleimet és nem járok ki a márványkockához.
Ők a szívembe vannak, nem a testüket szerettem, hanem a lelküket, a személyüket, az pedig sajnos nincs ott a márványkocka alatt.

AnnaKarenina 2013.08.03. 11:33:50

A ly és j megkülönböztetéshez ajánlom, többnyire igaz: ha egy j-vel ejtendő szónak akkor is érthető, közel azonos a jelentése, ha l-lel mondjuk, akkor az ly-os írásmódú, ha nem, akkor j-s.
Pl. király - királ, skatulya - skatula
Ellenpélda: fejsze - felsze, majom - malom :)

prolee 2013.08.03. 11:45:24

@AnnaKarenina: De az is lehet, hogy egyszerűen sietett, vagy fáradt volt és elírta.

Nem igazán értem, hogy egy terjedelmes, sok információt adó, hivatkozásokkal bőven ellátott, tartalmas gondolatokat hordozó post esetében egy-egy elvétett helyesírási hiba miatt miért kell egyeseknek nyelvtanórát tartani.

(Én inkább megköszönném, hogy valaki dolgozott ezzel a cikkel és ingyen a rendelkezésemre bocsátotta, így én ezzel a tudással is több lettem.)

Ráadásul vannak, akik a hozzászólásokra is rátapadnak, amit utólag nem is lehet javítani, szerkeszteni.

prolee 2013.08.03. 11:48:55

@prolee: Még mielőtt megkapom a nyelvtanórai leugatást, tisztában vagyok a -ba, -be, -ban, -ben használatával, természetesen úgy helyes, hogy "a szívemben".

AnnaKarenina 2013.08.03. 11:56:11

@prolee: Mást is írtam, nem csak ezt, amire te hivatkozol, vagyis érdemben is hozzászóltam - szerintem. A másik helyesírásos hsz-emet pedig nem tartom támadónak, hanem inkább segítőnek, és akár másnak is ajánlom. Pontosan tudom, hogy a jó helyesíráshoz a vizuális memória speciális működése szükséges, vagyis adottság, vagy kegyetlenül sok gyakorlás. Akinek jó a helyesírása, annak fájdalmas a hiba. De mindezt csak zárójelben.

AnnaKarenina 2013.08.03. 12:15:30

@prolee: Rendben. Én meg osztom az észt, ahol csak tudom. :)
Úgy hogy folytassuk Mexikóval, ahol színesek a sírkövek, a fejfák és a családok valóban étellel, itallal látogatják halottaik sírját, esznek-isznak, zenélnek és nagy előszeretettel rendeznek csontváz-jelmezes felvonulásokat. Ott ez a szokás, nyilván hitbéli alapja van, amibe a hithű katolicizmuson kívül belekeverednek a pogány elemek.

prolee 2013.08.03. 12:29:23

@AnnaKarenina: Hát ilyen itt is vó't, ha jól emlékszem, Kazincbarcikán. ű
De úgy tűnt, hogy nem támogatják a népek... :))

Az külön érdekesség, hogy míg Európában a katolikus egyház nagyon vaskalapos, addig Afrikában és Dél-Amerikában - gondolom, a terjeszkedés érdekében - sokkal elnézőbb a helyi pogány elemek megtartásával.

Nálunk a sírkertekkel más probléma is akad, pl. a napokban olvastam, hogy a Fiumei úton közéleti személyiségek sírjai is botrányosan gondozatlanok. Szemét és rongyok mindenhol. Nem éppen piknikre csábító környezet.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.08.03. 15:13:25

@AnnaKarenina: A saját tapasztalataimra alapoztam amit írtam és azok leginkább Angliára és Magyarországra korlátozódnak. A csikkek és a takarítás problémáját pedig általában itt az önkéntesek oldják meg, ez nem pénzkérdés.

AnnaKarenina 2013.08.03. 15:17:41

@prolee: Igen, muszáj nekik, mármint a katolikusoknak. Azt a cikket is olvastam, 2-3 éve fotóztam ott, szerintem nagyon sok hangulatos része van. Biztosan vannak gondozatlanabb helyek is benne, de pl. az elszáradt koszorú engem nem zavar a Kossuth-mauzóleumon, a Karinthy-sírok felemlegetését meg nem is értettem. (A fotó alapján rendben volt.) Nekem a piknikezésről még több szemét jut eszembe, talán azért nem vagyok annyira oda az ötletért, de a temetőlátogatást amúgy pártolom.

AnnaKarenina 2013.08.03. 15:23:09

@sEm: Értem, és biztos vannak városok, ahol a temetőknek, mint fás, parkszerű közterületeknek nagyobb jelentősége van (bár Párizs valószínűleg nem panaszkodhat), de itthon leginkább csak sétára, vagy síremlék nézegetésre alkalmas helyek, a sírok között kevés szabad terület van általában.

szabó alexandra 2013.08.04. 20:09:58

@funfun: Ez egy kissé sarkított példa. Nem hiszem, hogy a temetőben labdázó gyerekek megzavarnának egy temetést. A temetőben sétálás, piknikezés vagy labdázás nem azt jelenti, hogy tiszteletlenül viselkednek az emberek. Sokkal inkább azt jelenti, hogy elfogadják szeretteik távozását és szeretnének egy örömteli napot eltölteni velük a temetőben.

szabó alexandra 2013.08.04. 20:30:56

@medvegy: Köszönöm, hogy példának hoztad a Japán temetkezést. Én úgy tudom, hogy csak az ország egyes részein tiltották be a föld alá temetést, hogy ne hagyják magukra a halottakat. Mindenesetre nagyon érdekes a Japán temetkezési rituálé. Itt olvashattok róla többet: en.wikipedia.org/wiki/Japanese_funeral

szabó alexandra 2013.08.04. 20:39:11

@sEm: Köszönöm a kedves hozzászólást. A hibát javítottam. :)
Nálunk még nem igazán elfogadott a fogócskázás a temetőkertekben, de ahogy írtad, nyugaton egyre inkább. Sőt az öko-temetkezés gondolta is igen kedvelt. Ha a sírok helyére csak egy fát ültetünk és évek múltán „megtelik” a temető, akkor egy árnyas parkot kapunk, ahol a fák árnyéka alatt emlékezhetünk szeretteinkre.
süti beállítások módosítása