MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

A Farm, ahol Annie Novak él

2013. március 22. 14:44 - sarafleischer

Nem, ez nem valamelyik női magazin legújabb divatanyaga. A kedvesen mosolygó lány Annie Novak, akinek keze munkavégzés közben könyökig sáros szokott lenni, ráadásul rengeteg New York-it sikerült rávennie arra, hogy kövessék őt ebben. Annie ugyanis egy brooklyn-i irodaház tetején található közösségi kertet vezet.

A geográfus végzettségű lány érdeklődése hamar ez étkezési szokások felé fordult. Ghánába költözött és csokoládétermelő lett, mert azt tapasztalta, hogy az emberek körültekintően vásárolnak minőségi csokoládét, így a csokoládésdi remek kiindulópont az étkezési szokások tudatosabbá tételére. „Ráadásul enni mindenki eszik, olyat enni, amit saját magunk termesztettünk, kifejezetten jól esik.” – állítja a lány.

an1.jpg

Annie Novak farmer és gazdasága a brooklyini városszövetben
theawl.com – Jackie Snow fényképe

 

New York remek város arra, hogy az ember bemutatkozzon

Annie afrikai tanulmányútja után fogott bele a tetőkert-építésbe. A ház tulajdonosának, a Broadway Stages felajánlásával, valamint a Goode Green zöldtetőépítő cég segítségével jött létre 2009-ben a több mint 6000 m2 alapterületű Eagle Street Farm New York belvárosában. Céljuk elsősorban a példamutatás és a tanítás volt. Hiszen hiába lelkesedik mindenki a közösségi kertekért, hiába divatos az erkélyen koktélparadicsomot termeszteni, az emberek tudása hiányzik hozzá.

A tapasztalat őket igazolja. „New York remek város arra, hogy az ember megismertesse magát, és sokan csatlakoznak bármilyen kezdeményezéshez”- mondja Annie az urbanoutfitternsnek adott interjújában.  A messziről érkező zöldségek helyett nem csak a környezettudatosság fanatikusai számára jelent alternatívát a helyben termelt élelmiszer, hanem széles rétegek számára válik elérhetővé a kert. Óvodások, iskolások szervezett programokon nyerhetnek bepillantást a termelésbe, amit Annie szerint „egy egész életen át kell tanulni”. De jellemző az is, hogy a környező irodaházakban nyolc órát dolgozók munka után szívesen babrálnak a kertben. Annie úgy látja, sokan szívesen működnének városi farmerként New Yorkban, de a megtermelt zöldségek árából nem tudnának megélni,  az ő kertje azonban  számukra is remek lehetőségeket rejt magában.

an2.jpg

Házi nyúl és házi uborka a felhőkarcolóról
urbanoutfitters.com – Jackie Snow fényképe

A fiatalok tanítása kifejezetten hatékony, ugyanis „a szülők a gyerekeikre hallgatnak leginkább”.  Annie a New York-i Botanikus Kertben is tanít fiatalokat, akik 15 éves korukra nem csak a tetőfarm önkéntesei lettek, de tudásukat hazavíve a családjukat is eredményesen tanítják a komposztálás, növénytermesztés helyes módjára.

 

Szeretnének tehenet is, de ez sajnos lehetetlen a tetőn

A tanfarm ötlete Annie-ben Ben Flanerrel közösen fogalmazódott meg. A megkeresett  irodaház tulajdonosa eredetileg egy hagyományos varjúháj-zöldtetőt szeretett volna, de ők egy nagyobb szervesanyag tartalmú táptalajt ajánlottak és nekiláttak a zöldség termesztésnek. A társfejlesztő végül az első idény után kiszállt a programból.

Magyarországi zöldtetőkről

A varjúhájak (Sedum nemzetség) képviselői rendkívül szárazságtűrőek és a szélsőséges időjárási viszonyokat is remekül tolerálják, mind emellett változatos forma és színviláguk miatt esztétikai élményt is nyújtanak. A megerősítet tetőszerkezetre Magyarországon is elérhető módon, sedum szőnyeg formájában könnyen telepíthetőek, a gyepszőnyeghez hasonlóan. A zöldtető előnyei nem csak a szépségükből fakadnak: segítik a szigetelést és a tető vízelvezetését, továbbá nagy tömegben az oxigénkibocsájtás és az albedó (felület fényvisszaverési képessége) növelése miatt a környezet védelméhez is hozzájárulnak. A nagyobb növényekhez nagyobb teherbírású speciálisan kialakított tetőszerkezet is szükséges. A nyugati téri bevásárlóközpont tetején található népszerű rekreációs park szintén komolyabb statikai kiképzést igényel, és bár kétségkívül hangulatos a tetőn lévő kertben sétálni, Magyarországon egyelőre az egyre megszaporodó közösségi kertek inkább a földön vannak.

Mivel a tetőn nehéz öntözni és a nagy kitettségnek köszönhetően a szárazságtűrő fajok túlélése könnyebb, a Sedum nemzetségbe tartozó növények telepítése valóban jó választás lett volna. De Anniék nem mondtak le azon szándékukról, hogy haszonnövényekkel népesítsék be az irodaház tetejét és sikerült olyan zöldségfajtákat találniuk, amik hozamban is megérik a befektetést miközben az ökológiai körülményeknek is megfelelnek. Így jelenleg paradicsomot, uborkát, hagymát, répát is termelnek a fűszernövényeik mellett.

A farm fenntartása nem csak a növények körüli munkából áll. A gazdaságosabb és komplexebb működésért a növényeknek szükséges szerves anyagot állati ürülékből állítják elő. Ehhez tyúkokat és nyulat is tartanak. Szívesen tartanának tehenet is, de ez a tetőn sajnos lehetetlen. Egy új a viperák és egyéb vad állatok tartására vonatkozó törvény ellenére méheket is tartanak. Az első év sikertelen volt, mert sajnos a telet nem tudták átvészelni a rovarok, de most egy új, hidegtűrő fajtából szereztek be újabb állományt.

A városlakók is szívesen bepiszkítják a kezüket

A helyi termelés előnyeit nem csak az olcsóbb árral lehet alátámasztani. Azzal, hogy őstermelőként működnek, minimalizálják az élelmiszer előállításához és szállításához felhasznált szén-dioxod kibocsájtású folyamatokat is. Ráadásul az éretten leszedett friss zöldség egészségesebb is.

an3.jpg

Piac
urbanoutfitters.com – Jackie Snow fényképe

Annie-nek fontos tapasztalat, hogy a New Yorki városlakók is szívesen foglalkoznak földműveléssel.  Viszont úgy látja, hogy a háztulajdonosokat nehéz megnyerni annak, hogy tetőkertet (ráadásul nyilvános farmot) létesítsenek az ingatlanukon. Ebben a döntéshozók hozhatnának előrelépést, amennyiben az építési előírásokat kedvezően módosítanák, hogy könnyű és ne elrettentő legyen belefogni a folyamatba. Mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdálkodás hozzáértést igénylő folyamat. Ezért is nem a terjeszkedésre, hanem az Eagle Street Farm munkájába való széleskörű betekintésre, illetve az oktatási programokra helyezi a hangsúlyt a jövőben is. Reméljük missziójában segítségére lesz az amerikai Green Roofs for Healthy Cities nevű összefogás is, amelynek nyomán több hasonló sikeres kísérlet és a zöld tetők megszaporodása indult meg Amerikában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr15162598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása