MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Pocakos Bruce Willis, Ukrajna Szálló a Madách téren - drágább volt, mint szeretnénk

2013. február 15. 03:44 - szabó gyöngyvér

Így utólag, a hazai és a nemzetközi kritikákat olvasva, nemcsak mi jöttünk ki értetlenkedve a Die Hard franchise 5. részének, a A Good Day to Die Hard vetítéséről. Pocakos Bruce Willis hullik az agyon cgi-zett Ukrajna Szálló legfelső emeletéről a Madách térre. Szeretett fővárosunk koszos és zűrzavaros, amerikautáló Moszkvává vedlett át, ahol a rakparti üldözéseket több tucat járókelő figyeli a korlátnál. A szó szoros értelmében kapkodnunk kellett a fejünket, hogy felfoghassuk, mely budapesti forgatási helyszínről származik az adott jelenet.

Bruce-Willis-in-A-Good-Day-to-Die-Hard_neon_cikk_lead_fill_424x283.jpgBruce Willis budapesti setup előtt csücsörít. fotó: neon.hu

Február 14-én mutatták be a Die Hard sorozat utolsó előtti, ötödik részét, melyet 2012 tavaszán és nyarán legnagyobb részt Budapesten forgattak. Filmekhez nézőszemmel értő városrajongóként ültünk be egyből a premier estéjén, hogy viszontláthassuk Budapestet egy amerikai nagyprodukcióban. A sztori szerint John McClane Moszkvába utazik, hogy megtalálja és hazavigye a CIA-nek dolgozó fiát, aki már három éve dolgozik egy orosz politikus megbuktatását célzó titkos akción. Papa épp a bevetéskor lép be sarja életébe, veszélybe sodorva ezzel az akciót és még jobban magára haragítva ifjabb Johnt. A megértéshez ennyi bőven elég, a forgatókönyv ennél több izgalmat már nem fog tartogatni számunkra.

 
Budapest remek Moszkva lett, amennyiben az orosz főváros mocskos, szürke és jellegéből adódóan zűrzavaros. Igazából szerencse, hogy Budapest csak a set-up és ezúttal nem a mi városunkat terhelték le kelet-európai klisékkel és imázsromboló emberi egyszerűséggel. A földhözragadt és buta város képe jelenik meg a filmben, ami akkor is ködös, ha nincs szmog és süt a nap. Élmény értékkel bírtak viszont a váratlan építészeti és városképi találkozások. A Duna-part és a rászerkesztett üzleti negyed, a majdnem-olyan-de-mégsem Bajcsy-Zsilinszky út és a 7. kerületi főhős utcák, mint például a Murányi felbukkanása izgalmas látvány és rögvest okoz kognitív disszonanciát. Eleinte szívmelengető, aztán mutogatásra késztet filmnézés közben, végül, mikor Bruce és fia a Madách térről egyből a Szabad sajtó útjára fordulnak rá Klotild irányából (..ugye?!), megkérdőjeleződik egyéni városi valóságunk. Leghosszabban a Párisi Udvarban időznek egy kórházba kell vinnünk a megszöktetett foglyot különben elvérzik stratégiai megbeszélésre, a csodás üvegkupola helyett pedig szinte a valóságnak megfelelő, sötét és szemetes zugnak mutatják épületet. A Kálvinon is sokat vacakoltak az emlékművel és lerombolásával - ez a jelenet helikopterről véve szerepel a filmben és kifejezetten jól sikerült.
 
 
Szobortologatás nyáron a Kálvinon - látványos lett az üldözéses jelenet
 
Belső forgatási helyszínek közül nekünk a Szabadság tér 16. lakóépülete, az egykori Adria hajóstársaság palotája volt a sztár - itt volt berendezve a CIA állomás, ahová Komarovot menekítették az üldözéses jelenet után. A ház egyébként gyönyörű belső udvara látványos robbantásos jelenetbe lett öltöztetve, és termeiben falak omlanak, Bruce üvegablakokon repül át. Csendben bevalljuk, hogy mi jártunk ebben a házban a forgatás ideje alatt, és bár Willis-szel nem találkoztunk, két dolgot feltétlenül tudnotok kell: 1. a hófehérre hidrogénezett hajú orosz pitonmintás fehér cipőt visel, 2. amikor érkezéskor főhőseink belépnek a terembe, a hátsó sarokban látni egy csillárt - na az véletlenül maradthatott ott...
 
Ezt a filmet úgy érdemes nézni, hogy sem a cselekményt, sem a szövegezést nem figyeled. Szinkronosra még véletlenül sem ülsz be. A lényeg Budapest újraírt képe, a számítógépes trükkök, sosemvolt tábláink, kipótolt szobraink, felhőkarcolóink.
 
 
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr905081322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása