MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Lakatlan terek dicsérete

2012. december 11. 09:57 - Koniorczyk Bori

Gondolatok a KÉK őszi előadássorozatáról

Az üres kirakatokról, elhagyott irodaházakról és lakóházakról legtöbbünknek csupa szomorú gondolata támad: a kiskereskedő becsődölt, a multi pedig kivonult az országból. Ugyanakkor némi fantáziával az üres üzlethelyiségből pop-up galéria, a foghíjtelekből pedig közösségi kert lehet.  

lakatlan.crowdmap.com


Ezen az őszön a KÉK és a MoMe szervezésében hétfő esténként előadások és kerekasztal beszélgetések követték egymást a MÜSZI-ben. A Corvin áruház épületében kialakított közösségi tér előadójában nincs helye deprimáló gondolatoknak, hiszen tökéletes példa a városi összefogás erejére. A szervezők fontosnak tartották, hogy nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása mellett megjelenjenek sikeres hazai projektek is. Az ember szívesen elálmodozik a Chicago Pop-Up Art Loop sikeréről, de a Csiky Gergely Színház reneszánsz mesekirakata a kaposvári főutcán sokkal közelebb hozza az üres ingatlanokban rejlő lehetőségeket. Ha egy város vezetése támogatja az üres ingatlanok civil, kulturális és szociális újrahasznosítását, két lépésben segít saját magán. Először is, bár direkt profitot nem hoz az adott ingatlan, de használatba kerül, így remélhetőleg az állaga nem romlik tovább. Másodszor pedig, egy új funkciót kapott ingatlan életre keltheti az egész környéket. Ugyan ki szeretne egy törött kirakatot nézegetve kávézni?

Ha valaki nem jutott el az előadásokra, két vigasztaló gondolattal is szolgálhatok. A KÉK és a MoMe tavasszal új előadássorozatot indít a témában, valamint a MoMe hallgatók létrehoztak egy minden érdeklődő számára hozzáférhető közösségi térképet, ahol a városlakók segítégével leltárt készítenek az üres városi terekről és ingatlanokról. Az egyszerűen használható crowdmap kiváló eszköz a közösségi participáció elősegítésére, hiszen ahhoz, hogy részt vehessünk a városunk alakításában, először információt kell szereznünk annak állapotáról.

Ha van olyan telek, ingatlan a környezetedben, ami szemmel láthatólag üresen áll, és jó lenne már kezdeni vele valamit, töltsd fel Budapest új közösségi térképére! Ki tudja, lehet, hogy néhány kattintással hozzájárulsz egy közösségi kert vagy kulturális tér nyitásához!

További információ:

http://kek.org.hu/lakatlan/lakatlan/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr84958882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása