MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Nem olyan egyszerű ám megtalálni a közös nevezőt...

2013. május 30. 11:11 - szabó gyöngyvér

Getting a hold onto ideas flowing wildly around

Hol? Mit? Kinek? És miért? Az Európa számos nagyvárosából érkező fiatal szakemberek tegnap nagy kihívás előtt álltak. Miután az elmúlt két napban felfedezték Budapestet és lakatlan belső tereit, találkoztak a potenciális használókkal és megismertek olyan projekteket, amelyek az üres épületek köztes, átmeneti használatát célozzák, a munka egy kevésbé izgalmas része kezdődött el: le kell ülni és számbavenni az összes lehetőséget. Ansgar Seng beszámolója a Lakatlan Budapest szakmai workshop harmadik napjáról

 DSC_0111.JPG


f
otó: Veres Orsi / Wonderland

A magyar nyelvű bejegyzésért görgess le!

 

Getting a hold onto ideas flowing wildly around

// The third day of the Vacancy Workshop
Where? What? For whom? And why? – Filling the void is not an easy task.

Experienced & written by Ansgar Seng

 

The young professionals from all over Europe faced a challenge yesterday. After having explored Budapest and its vacant lots, having met with potential user groups and seen ongoing projects of in-between use of empty buildings in the last two days, a perhaps less exciting part of the process started: sitting down and sorting out all the potentials.

The workshop is now focusing on vacancies in the 7th district, more precisely on the area around Klauzál square. Potential uses were discussed as well as potential users, opportunities were identified as well as threats:
Mass tourism and a rising number of bars catering to tourists was seen as an issue in the quarter, but, on the other hand, could including tourists not as well be a good mean of raising revenue for community projects? Budapest’s tourism cannot be reduced to the casual bachelor parties which are loudly occupying the bars, but there is also a fair amount of travellers that want to get off the beaten path and get involved with locals and the community. Then again, if a community space was connected to a coffee shop catering to tourists, how long would it take until the revenue-generating part takes over and incubates gentrification in the neighbourhood? Issues of this kind were discussed, while focusing on the neighbourhood and its demands later on. A valuable addition was the invitation of local experts on real estate issues in a wider sense, who could give advice in the field of social entrepreneurship while contributing a local perspective.

 “The district is the community centre”

An idea that was concretized is a decentralized community centre consisting of various spaces scattered across the neighbourhood. A mapping group was working on collecting all potential spaces that are owned by the municipality and empty, while another group focused on the steps that are to be taken for reviving vacancies for the community.

A district-wide community centre could include:

A community living room. A large multi-functional space that gives space to community events, markets, indoor sports or rehearsals and concerts.

Co-working offices that cater to NGOs and start-ups. The space could further be used for various trainings (like computer classes, soft-skill seminars) and have a coffee shop integrated.

Communal housing. Social housing could be combined with housing for pensioners or students that could use co-working space.

Workshops. Providing tools and a craftshop for the community, while serving as storage.

The outdoors. Sports and events can take place in the open, while small shops could pop up on the street level.

 

Stay tuned for a final concept and all the workshop’s outcomes. These will be presented today at 8PM in Müszi!

DSC_0125.JPG

fotó: Veres Orsi / Wonderland

 

Hol? Mit? Kinek? És miért? – Nem is olyan egyszerű feltölteni a halmazokat…

A műhelymunka innentől a 7. kerület üres ingatlanjaira fókuszál, kifejezetten a Klauzál tér környékére. A lehetséges használati módokat éppúgy sorra vették, mint a potenciális használók csoportjait, emellett a potenciális erőforrásokat és a veszélyeket is megvitatták:

Az egyik kérdéskör a kerületben az utóbbi időben megjelent tömegturizmus és az annak ellátására gombamód szaporodó szórakozóhelyek okozta feszültség – létezhet-e egy olyan út, amely a turistákat bevonja a helyi közösségi projektekbe, és nem csak bevételi forrásként tekint jelenlétükre? Budapest turizmusa nem redukálható csupán legénybúcsúztató hordákra, akik az utcán zajt csapva lefoglalják a szórakozóhelyeket, hiszen nagy számban vannak külföldi vendégek, akik szeretnének letérni a szokásos útról és inkább a helyiekkel tölteni az időt, helyi közösségekben. És akkor ismét: ha a közösségi térhez kapcsolódik egy kávézó, vajon mennyi időbe telik, amíg beindul a bevétel-generáló gépezet és elindul a terület dzsentrifikációja? Ilyen és ehhez hasonló problémákat vitattak meg a résztvevők, mindvégig középpontban tartva a lakosságot és későbbi igényeit. Nagyon hasznos volt, hogy meghívást kaptak helyi ingatlanszakértők is, akik a szociális célú vállalkozásokban tudnak tanácsot adni.

“A kerület maga a közösség központja”

Erzsébetvárosra egy konkrét ötlet is megfogalmazódott, mely szerint egy, a kerületben szétszórt közösségi központok által alakított hálózat lenne a megoldás az üres ingatlanaok hasznosítására. A potenciálisan megfelelő, önkormányzati tulajdonban levő üres helyeket egy térképező csapat kezdte el összegyűjteni, amíg egy másik a projekt stratégiai lépéseit kezdte kidolgozni.

 Egy ilyen összkerületi érdekeltségű közösségi központ például magába foglalhatná a következőket:

Közösségi nappali. Egy nagy, sokféle használatot befogadó tér, ahol rendezvényeket, piacokat lehetne tartani, sportolni, vagy akár koncerteket, meghallgatásokat szervezni.

Civileket és start-upokat befogadó co-working irodák. A hely az iroda funkción kívül tréningeknek (számítógépes oktatás, készségfejlesztő foglalkozások) adna helyet, kávézót üzemeltetne.

Közösségi lakások. Szociális lakhatási lehetőség kombinálva időseknek vagy diákoknak kiadható lakásokkal, utóbbiak co-working célokra használhatnák.

Workshopok. Eszközöket és barkácsboltot biztosíthat a közösségnek, miközben alkotásra alkalmas tér és tárolóhely is.

A külső terek. Az épületeken kívül sportolni lehetne és kisebb rendezvényeket szervezni, míg az utcafronton üzletek jelennének meg….

 

A workshop végső eredményeit ma este 20:00-tól prezentálja a csapat a MüSziben, ne hagyjátok ki!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr25333506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása