MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Budapest egy hétig a lakatlan házak és a hontalan könyvek Mekkája

2013. május 28. 10:22 - szabó gyöngyvér

 

IMAG1618-1.jpg

Pop-up könyvtár a Művelődési Szinten minden este

Elkérhetem a könyved? - hagyta el a számat a bátortalan kérdés és rándultam egyből a minden-válaszra-felkészült reménykedővé.

Ugyanis F barátnőm nem szórja csak úgy a könyveit kölcsön, meg olvasásra- azt ki kell érdemelni. Mindegyik egy külön világ, életszakasz, szakmai gondolatmenet vagy vicces anekdóta, amelynek pontos helye van a könyvespolcon. F barátom szintén halmozza a könyveket, de az ő könyvei régiek, patinásak, fáradtsárga alapszínben hullámoznak a nappali falának sok-sok négyzetméterén. Nagy részüket elolvasta, sok viszont értéktelen füzetnek tűnik, melyekhez ő irigylésreméltó kitartással ragaszkodik mégis. Az én polcomat leginkább az elolvasatlan könyvek ágaskodó polipjai uralják - amikor kiolvasok egyet, óhatatlanul is elégtételt érzek felettük. Hármasával veszem a könyveket, a kiválasztás vagy impulzusból történik, vagy a FUGÁ-ban téblábolt hosszú félórák eredménye, átmenet nincs. Szabó Ervin nem opció, és Entz Ferenc sem; amint hazaérek, a mágnesjelzett könyvek felkerülnek egy láthatatlanná tevő polcra, ahonnan csak a rémes késedelmi díj fenyegetése hozza elő őket újra.

Úgyhogy, a héten a MüSziben olvasok. Elkezdődött ugyanis a Lakatlan Budapest Fesztivál, melynek égisze alatt (értsd: részeseményeként) a Kortárs Építészeti Központ közszemlére és közhasználatra kínálja a témába vágó kortárs irodalmat, minden nap este 7-től a MüSziben. Nem sajnálják tőlünk a tudást és az annak megszerzésével járó kézkiszáradást. That's what it takes, dear. A pop-up könyvtár mellett egyébként pop-up galéria is van most a városban, a Kossuth Lajos utca 14-16. amúgy üres, kihasználatlan üzlethelységében berendezve, ahol még néhány hétig megtekinthetők a Rögtön Jövök! ötletpályázat pályamunkái.

 

lakatlan_program_v04.jpg

A Lakatlan Budapest Fesztivál május 26. és 31. között a KÉK legalább egyéves munkáját fogja össze az üres budapesti ingatlanok kulturális, szociális célú újrahasznosításának témájában.  Az eseményre Európa több városából érkeznek tervezők és gondolkodók, hogy a hazai szakértőkkel közösen tervezzék újra Budapest lakatlan tereit. Bukarest, Brno, Bécs, Prága, Helsinki, Varsó és Sheffield is képviseli magát a Fesztivál nemzetközi workshopjain (ezek sajnos zártkörűek). A bécsi Wonderland és több közép-európai szervezet közös programjának résztvevői az üres épületek hasznosításának konkrét építészeti, gazdasági és jogi kereteit szeretné kidolgozni. Hoppá. Merthogy más városoknak már van ilyen!

Kapcsolódj te is! Lakd be, amit ezen a héten be lehet, olvass és játszd újra Budapesttel. A fesztivál sétákkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel várja az érdeklődőket. Barangolhatsz a pesti zsidónegyed és Csepel üres ingatlanjai közt, első kézből ismerheted meg Bécs dilemmáit és a közép-európai workshop-sorozat eredményeit.

IMAG1621-1.jpg

Olvass!

 

A PROGRAM MÁTÓL

KEDD
2013. május 28.
10:00-19:00 Lakatlan Workshop
A Project Space Budapest és a Lakatlan Közép-Európa nemzetközi workshopjai.
(Zárt esemény.)
17:00-19:00 KÉK városi séta
A városi kiüresedett épületekben létrejövő új használati formák lehetőségeibe tekinthetünk bele a séta során. A bejárt terek közös jellemzője, hogy egy-egy alternatív művészeti közeg/csoport saját igényinek megfelelően átalakítva használ egy régebbi épületet, épületrészt.
Jelentkezés itt!
Találkozó: Rottenbiller utca 77. (FKSE)
A séta útvonala:
Független Képzőművészek Stúdiója Egyesület – Rottenbiller utca
Virágbolt – Bajza utca, Fasor sarok
Audiovisual Open Studios – Ajtósi Dürer sor
Blokk Alkotóközpont – Ajtósi Dürer sor
(A séta angol nyelvű. A részvételhez regisztráció szükséges. Jelentkezés hamarosan!)

20:00 Játszd újra Közép-Európa!
Budapest az utolsó állomása annak a workshop sorozatnak, amely a kelet-közép európai térség városainak üresedését vizsgálta, különös fókusszal a térképezés és ideiglenes ingatlanhasználatok gyakorlataira. Az eddig lezárult workshopok eredményeit most a magyar közönség is megismerheti. (Az esemény nyitott és ingyenesen látogatható.) 
Előadók:
Šárka Svobodová és Jarumzyl Sedlak (4AM Forum for Architecture and Media)
Peter Lenyi (PBlog, Považská Bystrica)
Szymon Żydek (Bec Zmiana, Warsaw)
Az előadásokat beszélgetés követi. Moderátor: Polyák Levente

 

SZERDA
2013. május 29.
10:00-19:00 Lakatlan Workshop
A Project Space Budapest és a Lakatlan Közép-Európa nemzetközi workshopjai.
(Zárt esemény a MüSziben.)

20:00 Játszd újra Budapest!
A beszélgetésen olyan már létező megoldásokat ismerhetünk meg, melyek kulturális vagy szociális célra hasznosítanak üresen álló ingatlanokat. (Az esemény nyitott és ingyenesen látogatható.)
Előadók:
Bakk Ágnes (FÜGE Produkció, Jurányi inkubátorház)
Pátkai Marcell (PP Center)
Piskolti Bernadett (Körút Fesztivál)

Bársony Juli (MüSzi)
Balla Zoltán (Tűzraktér)
Az előadásokat beszélgetés követi. Moderátor: Polyák Levente.

 

CSÜTÖRTÖK
2013. május 30.

10:00-19:00 Lakatlan Workshop
A Project Space Budapest és a Lakatlan Közép-Európa nemzetközi workshopjai.
(Zárt esemény a MüSziben.)
19:00 Játszd újra Bécs!
Bécs régóta foglalkozik az üres ingatlanok újrahasznosításának kérdésével. A Lakatlan Fesztivál vendégei az IG Kultur Wien képviselői, akik az osztrák főváros kísérleteiről, dilemmáiról mesélnek. (Az esemény nyitott és ingyenesen látogatható.) 
Előadók: Anna Hirschmann, Willi Hejda, Mara Verlic, Raphael Kiczka (IG Kultur Wien)

20:00 A workshop eredmények bemutatója
A Lakatlan Budapest a Wonderland Platform for European Architecture szervezettel együtt írta ki nemzetközi ötletpályázatát budapesti lakatlan helyszínek fejlesztésére. A pályázat győztesei Budapesten folytatták projektjük kidolgozását, most pedig pedig bemutatják a workshop során kidolgozott ötleteket, felmerült dilemmákat, megvalósítási perspektívákat.
(Az esemény nyitott és ingyenesen látogatható.)

 

PÉNTEK
2013. május 31.
10:00-13:00 Lakatlan Workshop értékelés
A Project Space Budapest és a Lakatlan Közép-Európa nemzetközi workshopjai.
(Zárt esemény a MüSziben.)

14:30- Volt egyszer egy Csepel művek
A LAKATLAN FESZTIVÁL nemzetközi meghívott vendégei a holland-magyar SPACE társulat Volt egyszer egy Csepel Művek „nem hivatalos emléktúrára és izmusmentes lélekvándorlásra” látogat ki a csepeli gyártelepre. A produkció a REMEMBER THE GOOD TIMES sorozat keretében valósul meg, mely ipari műemlékek elveszett közösségeit éleszti újra különböző helyszíneken egy-egy sétaelőadás erejéig. A május 30. és június 2. között induló turnusokban a falak és kémények között újraelevenednek az egykor 35 ezer főt számláló csepeli munkaközösség történetmorzsái, újra hallhatók és láthatók lesznek az emlékfoszlányok… – a különleges, egyéni időutazás kellékei ugyanis egy táblagép és egy fülhallgató.
További infó itt.

 

Együttműködő partnerek: Wonderland, Bec Zmiana, Napraw Sobie Miasto, Praguewatch, Archimera, 4AM, PBlog
Támogatók: Visegrad Fund, Osztrák Kulturális Fórum Budapest
Médiapartner: Mutató blog

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr15327713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tttthhh (törölt) 2013.05.29. 10:38:09

a Szabó Ervin miért nem opció?

szabó gyöngyvér 2013.06.10. 15:19:34

@tttthhh: nekem nem, vagy ha igen, helyben olvasásra. ugyanis, ami egyszer hazajön velem, csak felteszem a polcra...onnan pedig a kölcsönzési idő lejártáról értesítő levél rángatja le..:)
süti beállítások módosítása