MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Funkcionalitás és folytonosság az óra alatt - Kiállítás és párbeszéd a Széll Kálmán tér megújításáról

2013. január 08. 14:43 - Koniorczyk Bori

A Széll Kálmán térrel minden budai gyereknek viharos a kapcsolata. Reggelente átverekedjük magunkat a tv shopppppos melltartót áruló nénik tömött során, este pedig töprengünk, hogy elinduljunk-e a Majorka, vagy újabban az Átrium irányába, vagy maradjunk a Nemdebárban. Jóllehet folyton panaszkodunk a tér miatt, bármilyen változás a szívünkbe, a gyerekkorunkba markol, és összeszűkült szemmel, gyanakodva fogadjuk. Nyugodjunk meg és olvassunk tovább!

moszkva1.jpg      Forrás: Design Terminál

 A Design Terminál és a BKK közös rendezvénye,  Találkozzunk az óra alatt! a folytonosságot hangsúlyozza, felismerve, hogy a tér színes történelme legalább annyira fontos, mint a jövője. A Széll Kálmán tér rendezésére kiírt nyertes pályázatok közös nevezője ugyanis, hogy a kultikus óra marad a helyén, továbbra is őrködve a téren bonyolított, változatos jellegű találkozók és a januári fagyhalál - közeli vitáink felett arról, hogy melyik vendéglátóipari egységet látogassuk meg. A Találkozzunk az óra alatt! (mely ez esetben az Erzsébet teret, pontosabban a Design Terminált jelenti)  rendezvénysorozat nemcsak kiállítás, hanem párbeszéd is a tér jövőjéről. A 7 díjazott terv mellett a többi pályamunkát is kiállítják, szakmai elemzés és kerekasztal-beszélgetés kíséretében. Többek között arra is választ kaphatunk, hogy miért nem lehet a téren közparkot csinálni, és hol találunk majd több zöldterületet a tér közelében. A díjazott terveket a megvalósíthatóság és folytonosság jellemzi, hiszen a tervek alapján a megújult téren  sem fogunk eltévedni. Megmarad a metró legyezőépülete de megszűnnek a holtterek, kényelmesebb lesz a gyalogos közlekedés és egyetlen busz eléréséhez sem kell majd lépcsőznünk.

Amellett, hogy médiapartnerként tudósítunk az eseményekről, a MUTATÓ blog beszélgetést szervez Markó Györggyel “A Kalef (A Moszkva téri galeri 1964-1965)” című könyv szerzőjével. Szó esik majd a hatvanas évek galerijeiről, a tér szimbolikájáról és a retró mai népszerűségéről. Mivel pedig nincsen Széll Kálmán Moszkva nélkül, a kultfilm vetítése és  egy retró záróbuli sem maradhat el! A FUT interaktív programjának keretében pedig  mindenki elmondhatja a véleményét arról, hogy szerinte hogyan lehetne jobb hellyé tenni a  teret, mi az, amit eddig nem lehetett megtenni, de a tervek alapján minden lehetőség megvan rá! Mindannyiunk véleménye, ötletei fogják kirajzolni a meglepetésnek szánt  urbanisztikai installációt!

A rendezvény fontos lépés abba az irányba, hogy minél többen elmondhassuk a véleményünket a környezetünk alakításáról és befolyásolhassuk a városfejlesztés irányát. Találkozzunk az óra alatt, január 8. és 20. között az Erzsébet téren, a Design Terminálban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr595006242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása