MUTATÓ

minden, ami urbanisztika

Nagyvárosi fények - Decemberi beköszöntő

2012. december 13. 11:52 - balázs_anna

4740_1.jpg(kép: fortepan.hu)

"Jó dolog a szocializmus, de sűrű ködben, a városokban mégis jobb a kapitalizmus!"

Hogyan lehetséges ez?

A régi kabarétréfa szerint legalábbis úgy, hogy a kapitalista nagyvárosban minden sarkon más boltot hirdetnek a fényreklámok, így ködben nehezebb eltévedni, mint az ismétlődő KÖZÉRT feliratok között. A mai járókelőben mégis feltámadhat a gyanú, hogy éppen fordítva van, amikor minden sarkon ugyanazon gyorsétterem emblémája világít, a falakon néhol még fellelhető régi fényreklámok nyomai pedig egyedi és változatos vizuális világot sejtetnek.

Akárhogy is, a fények a város elengedhetetlen részei, útjelzők, melyek számtalan módon kommunikálnak a városlakóval, feldíszítik a teret, és nem utolsó sorban garantálják annak működését minden napszakban.

Így a téli napforduló környékén különösen megnő a fény jelentősége, elég, ha a Karácsonyra vagy a Hanukára gondolunk, melyek mind a fény ünnepei is, nem meglepő, hogy mi is a fény témája felé fordulunk. A következő hetekben szóba kerül majd a fényreklámok története, az éjszakai városképek, a város ünnepi fényei, és foglalkozunk a közvilágítás gazdasági és közbiztonsági szempontjaival is.

Kövessétek a fényt!

Szólj hozzá!
Címkék: nagymutató

A bejegyzés trackback címe:

https://mut-mutato.blog.hu/api/trackback/id/tr334952026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása